Bijbanaan schrijft

Mis niks van ons nieuws!
Financiën tijdens je studie

Financiën: Welke kosten maak je als student?

Het is zomer! Na al het harde werken voor de eindexamens is het nu tijd om te genieten van het lekkere weer en de vrije tijd. Naast ontspannen, ben je waarschijnlijk ook al bezig voorbereidingen voor na de zomer. Een nieuwe levensfase staat voor de deur: studeren! Een belangrijk aspect hiervan zijn de financiën. Jij bent straks zelf verantwoordelijk voor een hele hoop kosten. Collegegeld, boeken, de huur van een studentenkamer en dan wil je ook nog leuke dingen kunnen doen: de kosten stapelen zich gemakkelijk op. In deze blog benoemen wij de belangrijkste kosten die jij als student gaat maken, zodat je goed voorbereid aan deze nieuwe fase van je leven kunt beginnen. 

Studiekosten: collegegeld

De meest voor de hand liggende kosten die je gaat maken zijn die voor je studie. Om te beginnen met collegegeld. De hoogte van dit collegegeld hangt af van de hogeschool of universiteit waar je je studie gaat volgen. Voor de meeste van de standaard HBO- en WO-studies betaal je een wettelijk collegegeld. Voor sommige studies betaal je volledig of deels het instellingscollegegeld, omdat deze hogescholen of universiteiten niet volledig worden gesubsidieerd door de overheid. De hoogte van het collegegeld vind je in Studielink; hier moet je ook jaarlijks jouw betaling voldoen. Je kunt zelf kiezen of je het bedrag in één keer overmaakt of dat je liever iedere maand een gedeelte van het collegegeld betaalt. 

Tip! Eerstejaarsstudenten betalen voor hun eerste jaar maar de helft van het collegegeld. En nog een meevaller: vanwege de corona situatie krijgen alle studenten in 2021-2022 50% korting op hun collegegeld. Deze korting geldt ook voor jou als eerstejaarsstudent, bovenop de korting die je al kreeg.

Studiekosten: boeken en laptop

Naast het collegegeld dat je verplicht betaalt, ben je vaak ook verplicht de juiste studieboeken te bestellen. Via Studystore vind je eenvoudig jouw boekenlijst en linkjes om deze boeken te bestellen. Onze tip: koop je boeken tweedehands via bijvoorbeeld Bookmatch. Hier vind je je boeken voor een veel lagere prijs. Let wel op dat je de juiste versies van de boeken koopt, door de ISBN van de boeken te checken. Soms verkopen ze verschillende versies. Naast het hebben van de juiste boeken, is het belangrijk een goede laptop te hebben. Niet alleen voor het gebruik van het internet en programma’s als Word en Excel; colleges worden soms online geplaatst. Controleer of jouw laptop Zoom en Microsoft Teams ondersteunt. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan zo net voor een tentamen. 

Studiekosten: huur en abonnementen

Een derde grote kostenpost is de huur van je studentenkamer. Vooral in grote steden valt dit vaak niet mee. Hoe kom je het beste aan een (goedkope) kamer? Lees het in onze blog hierover.

In het berekenen van jouw kosten iedere maand, is het ook belangrijk om extra kosten op te nemen die komen kijken bij het huren van een kamer. Je betaalt niet alleen je huur, maar ook afvalstoffenheffing, gemeentebelasting en andere bijkomende kosten. Dit zijn vaak kosten die je niet ziet aankomen. Bouw hier al een buffer voor op! En vergeet ook niet goed met je ouders te overleggen over lopende abonnementen. Wie gaat jouw telefoonabonnement betalen? Er voor zorgen dat je Netflix kunt kijken? En hoe zit het met je sportschool abonnement?

Één van de beste tip die wij jou kunnen meegeven, is om je maandelijkse uitgaven goed bij te houden. Een goed begin is het halve werk, dus begin hier gelijk mee in september. Zo kun je iedere maand zien wat je uitgeeft en of er misschien punten zijn waar je iets op kunt bezuinigen. Gebruik hiervoor een Excel sheet, bijvoorbeeld deze van Nibud. Zolang je je bewust bent van de uitgaven die je doet, hoef je je niet druk te maken en kun je ultiem genieten van de meest leerzame periode in je leven. Wat maakt het nog relaxter? Een bijbaan! Check ons vacature aanbod hier