Bijbanaan schrijft

Mis niks van ons nieuws!
Sollicitatie Vragen

Sollicitatiegesprek: Stel de juiste vragen!

Tijdens een sollicitatiegesprek worden er onwijs veel vragen aan jou gesteld. Deze vragen gaan vaak over jouw positie binnen het bedrijf en over jou als persoon. Goede antwoorden geven op deze vragen is natuurlijk een must. Maar heb jij er wel eens bij stilgestaan dat je ook een goede indruk kunt achterlaten door zelf vragen te stellen? Dit laat zien dat jij geïnteresseerd bent in de baan, een proactieve houding hebt én kennis hebt van het bedrijf en de functie. Wil jij weten hoe je goede vragen stelt? Dat lees je hier!

Sollicitatiegesprek vragen: waar moet je op letten?

Door vragen te stellen tijdens je sollicitatiegesprek heb je meer invloed op de richting van het gesprek. Je kunt door de juiste vragen te stellen namelijk het gesprek een beetje sturen. Er zijn alleen wel een paar dingen waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk om alleen vragen te stellen die relevant zijn. Een vraag over het koffiezetapparaat kun je misschien beter achterwege laten. Ook moet je erop letten dat je alleen vragen stelt waarop het antwoord nog niet duidelijk is. Als bepaalde informatie gewoon op de website van de werkgever te vinden is, kun je de indruk wekken dat je je niet echt verdiept hebt. Lees je daarom ook goed in voordat je vragen gaat bedenken.

Voorbeelden van sollicitatiegesprek vragen

Wat zijn nou het soort vragen waar je aan moet denken? In onderstaand lijstje geven we je voorbeelden van vragen die je kunt stellen. Let wel op: niet alle vragen zijn geschikt voor jouw sollicitatiegesprek. Dit hangt natuurlijk volledig af van de functie, het bedrijf en jou als persoon. Gebruik ze daarom als inspiratie om zelf met goede vragen te kunnen komen. 

  • Kunt u een beeld schetsen van een typische werkdag?
  • Wat zijn de grootste uitdagingen die bij deze functie horen?
  • Welke doelstellingen willen jullie de komende maanden behalen en wat is mijn rol daarbij?
  • Hoe zou u de cultuur van het bedrijf omschrijven?
  • Welke doorgroeimogelijkheden biedt deze functie?
  • Hoelang blijven medewerkers doorgaans bij jullie?
  • Hoe zou u de werksfeer omschrijven?
  • Welke opleidingsmogelijkheden zijn er beschikbaar?

Naast dat jij een goede indruk maakt door deze vragen te stellen, heeft het stellen van vragen ook voordelen voor jou. Het is namelijk de ultieme manier om erachter te komen of de functie binnen het bedrijf wel iets voor jou is. Een sollicitatiegesprek is niet alleen bedoeld voor de werkgever; ook zeker voor jou!

Om af te sluiten met nog een tip: bewaar een paar interessante vragen voor het laatst. Aan het einde van een sollicitatiegesprek wordt er namelijk meestal specifiek aan je gevraagd of je nog vragen hebt. Het zou zonde zijn als je dan al je goede vragen al hebt gesteld. Save the best for last!

Wil jij meer tips en informatie over solliciteren? Neem dan eens een kijkje in het Bijbanaan College. En zoek je nog een bijbaan? Lees dan hier eens in onze blog wat de top 3 bijbanen zijn, of neem eens een kijkje bij de vacatures van Bijbanaan.