Bijbanaan schrijft

Mis niks van ons nieuws!
Studeren en ondernemen

Ondernemen als student

Loop jij al langere tijd rond met een idee voor een onderneming en lijkt het jou tof om te ondernemen? Waarom zou je dan wachten totdat je bent afgestudeerd? Ondernemen als student is een hot topic en ontzettend leerzaam! Een portie lef en doorzettingsvermogen is het halve werk, maar er zijn ook een aantal dingen waar je aan moet denken. In deze blog nemen we je mee langs de belangrijkste aspecten van het ondernemen als student

De basics van ondernemen als student

Het is goed om te starten bij de basis. Zo is het belangrijk om te beginnen met het bepalen van een rechtsvorm. Jouw aansprakelijkheid, de belastingen die je betaalt en de fiscale voordelen die je krijgt hangen af van de gekozen rechtsvorm. Als startende ondernemer begin je met een VOF (wanneer je samen met iemand een bedrijf start) of een eenmanszaak (wanneer je alleen een bedrijf start). Vervolgens schrijf je je in bij de Kamer van Koophandel. Dit gaat erg makkelijk en is zo gedaan. Wat je hiervoor precies moet doen lees je op de website van de Kamer van Koophandel. Onze tip: start eerst met het schrijven van een businessplan en test het uit in de markt, voordat je je inschrijft bij de KvK. Zo weet je of je idee werkt! 

Studenten onderneming starten: administratie

Misschien niet het leukste onderdeel van het ondernemen, maar wel een heel belangrijk onderdeel! Iedere onderneming is namelijk verplicht om een administratie bij te houden. Daarnaast is het voor jezelf ook erg handig. Dit geeft je namelijk een overzichtelijk beeld van hoe goed het gaat met je bedrijf. Daarnaast is het belangrijk om te weten of jij ondernemer bent voor de inkomstenbelasting en de omzetbelasting. Onderschat dit niet! Je bent uiteindelijk vaak meer kosten kwijt dan je van tevoren verwacht. Zorg dus voor een stevige buffer om op terug te vallen. En verwacht je weinig omzet de eerste jaren? Lees dan eens over de Kleineondernemersregeling op de website van de Belastingdienst. 

Tip! Is dit de eerste keer dat je deze route gaat reizen? Probeer dan in de week voordat je begint alvast een keertje de weg te vinden. Zo weet je op je eerste werkdag precies waar je moet zijn en hoef je je daar niet druk om te maken.

Gebruik je creativiteit en sociale vaardigheden

Het succes van je onderneming hangt niet alleen af van de abstracte aspecten. Jouw creativiteit gebruiken is ook erg belangrijk en super leuk, bijvoorbeeld bij het bedenken van een leuke bedrijfsnaam of het creëren van content voor je social media kanalen. Ook netwerken kan niet ontbreken bij jouw bezigheden als ondernemer. Jouw netwerk kan jou helpen bij het groter maken van jouw bedrijf en jou in contact laten komen met allerlei interessante mensen! Kijk bijvoorbeeld eens op LinkedIn en maak connecties met interessante mensen. Of sluit je aan bij  een netwerkorganisatie of samenwerkingsverband. Kijk bijvoorbeeld bij Enactus: een organisatie waar ondernemerschap centraal staat.

Tip! Belangrijk bij het netwerken is een opvallende LinkedIn-pagina. Hoe je dit bereikt? Lees het in onze blog over LinkedIn-pagina’s voor studenten.

Ondernemen, werken, studeren… Allemaal interessante onderwerpen voor Generatie Z. Wil jij hier meer over lezen en leren? Neem dan eens een kijkje in het Bijbanaan College van Bijbanaan. Hier lees je alles over werken, solliciteren, leren, dromen en ontwikkelen.