Bijbanaan schrijft

Mis niks van ons nieuws!
Werkdag

Help: mijn eerste werkdag!

De eerste werkdag! De spanning giert door je lichaam en allerlei gedachten schieten door je hoofd. Wat wordt er van je verwacht? En hoe bereid je je hier op voor? Dat ontdekken we samen in deze blog over jouw eerste werkdag.

Eerste werkdag voorbereiden: de avond van tevoren

De eerste werkdag voorbereiden begint al de avond van tevoren. Door je ‘s avonds goed voor te bereiden voorkom je namelijk dat je met een onrustig gevoel naar bed gaat. Daarnaast zul je in de ochtend genoeg andere dingen aan je hoofd hebben. Denk daarom de avond van tevoren al na over je werkoutfit. Niet alleen scheelt dit je tijd in de ochtend, zo weet je ook zeker dat je de juiste outfit kiest én heb je een voorbereid gevoel. Zorg ervoor dat ook je tas al helemaal klaar is om meegenomen te worden. Zo hoef je ’s ochtends niet nog op zoek naar je sleutels of je waterfles. Wil jij nog wat extra rust in je hoofd? Lees dan nog even deze handige blog over rust in je hoofd creëren. Ga vervolgens op tijd naar bed, zodat je fris voor de dag kunt verschijnen. Goed voor de eerste indruk!

Eerste werkdag voorbereiden: in de ochtend

Het is de ochtend van je eerste werkdag… spannend! Kijk er niet gek van op als je net wakker bent geworden met spanning in je buik. Dit is gezonde spanning en je bent zeker niet de enige die hier last van heeft! Ook nu kun je een geruster gevoel krijgen door bepaalde dingen te ondernemen voordat je gaat. Als eerste is het belangrijk om te beginnen met een goed ontbijt. Je weet niet wanneer je de optie hebt om iets te eten op je werk, dus zorg ervoor dat je een voedzaam ontbijt eet, zoals havermout of een power-smoothie.  Zo weet je ook zeker dat je genoeg energie hebt voor de dag! 

Vervolgens is het belangrijk dat je op tijd van huis weggaat. Je wilt natuurlijk niet de laat komen op je eerste werkdag. Moet je met het OV reizen? Check wanneer je uit bed stapt gelijk of er geen vertragingen zijn. Mochten deze er niet zijn, dan is het alsnog handig om een trein eerder te nemen. Zo weet je zeker dat je op tijd op je werk aankomt en heb je genoeg speling mocht er iets onverwachts gebeuren.  

Tip! Is dit de eerste keer dat je deze route gaat reizen? Probeer dan in de week voordat je begint alvast een keertje de weg te vinden. Zo weet je op je eerste werkdag precies waar je moet zijn en hoef je je daar niet druk om te maken.

Eerste werkdag tips

Je hebt goed geslapen, een voedzaam ontbijtje achter de kiezen en je bent op tijd aangekomen op je eerste werkdag. Wat nu? Zoals je weet is de eerste indruk erg belangrijk. Introduceer jezelf daarom eerst bij je nieuwe collega’s en zet je telefoon op stil. Vervolgens zal je eerst gaan meelopen bij een van je nieuwe collega’s. Luister goed en heb geduld. Je zult waarschijnlijk alles zo snel en goed mogelijk willen doen, maar dit is helemaal niet nodig. Laat alle nieuwe indrukken even op je inwerken. Heel normaal! 

Aan het einde van de dag zal je uitgeput van alle indrukken van de eerste dag weer thuis komen. Reflecteer dan even op je eerste werkdag: wat vond je van het werk?, hoe vond je je collega’s? en waar kan je nog veel van leren?. En dan nu tijd voor een beloning en rust!

Wil jij meer lezen over interessante en leerzame onderwerpen, speciaal geschreven voor Generatie Z? Neem dan eens een kijkje in het Bijbanaan College van Bijbanaan. Hier lees je alles over werken, solliciteren, leren, dromen en ontwikkelen.