Bijbanaan schrijft

Mis niks van ons nieuws!
Studenten

Studie- en studentenverenigingen: hoe zit dat?!

Het studentenleven in Nederland heeft voor elk wat wils. Van elke woensdag samen uitgaan in de kroeg tot aan maandagochtend samen leren in de bieb; er zijn onwijs veel keuzes… Om de keuze wat makkelijker te maken, is het ten eerste belangrijk om het verschil in aanbod te begrijpen. Wat zijn nou de verschillen tussen een studie- en studentenvereniging? In deze blog leggen we het je uit. 

Het verschil tussen studie- en studentenverenigingen

Laten we beginnen met iets dat studie- en studentenverenigingen gemeen hebben. Ze zijn namelijk allebei opgericht voor en door studenten. Maar, er zijn ook een hoop verschillen. Ten eerste is een studievereniging gericht op studenten van dezelfde studie of faculteit. Het doel is dan ook om deze studenten met elkaar in contact te brengen door middel van activiteiten. Een studentenvereniging daarentegen, is gericht op studenten van veel verschillende studies. Bij veel van deze verenigingen draait het vooral om de gezelligheid. Daarnaast heb je ook nog veel studentensportverenigingen. Hierbij draait het naast de gezelligheid ook om het beoefenen van een sport, zoals roeien of zwemmen. 

Past een vereniging bij mij?

Een ander verschil tussen een studie- en studentenvereniging is in hoeverre je je hier makkelijk voor kunt aanmelden. Een studievereniging staat namelijk open voor alle studenten met dezelfde opleiding. Echter, voor een studentenvereniging moet je vaak eerst een kennismakingsperiode / ontgroening doorlopen. Deze verschillen erg tussen verenigingen, dus lees je hier goed over in voordat jij je aanmeldt. Als jij bijvoorbeeld niet zo’n “ontgroening” wilt doorlopen, past een studievereniging misschien meer bij jou. Bij het maken van een keuze is het belangrijk om zelfkennis te hebben. Terwijl sommige studenten makkelijk vrienden maken, kan voor anderen een activiteit bij een vereniging net een steuntje in de rug zijn. Weet jij wat voor studententijd je wilt meemaken en hoe je dat kunt vormgeven?

Tip! Weet jij nog niet hoe je jouw studententijd eruit wilt laten zien? In de #studiekeuze cursus van Bijbanaan wordt er dieper ingegaan op dit soort belangrijke vragen. 

Aanmelden voor een vereniging

Jij ziet het wel zitten om zo snel mogelijk vrienden te maken in je nieuwe studentenstad. Maar hoe meld je je vervolgens aan? De meeste studie- en studentenverenigingen openen hun deuren tijdens de introductieweek. Je kunt dan dus een kijkje nemen bij verschillende verenigingen. Ook kun je met studenten praten over hun ervaringen en zo kiezen voor de vereniging die het beste bij jou past. Tijdens deze introductietijd krijg je genoeg informatie over het aanmelden en de werkwijze van  de verschillende verenigingen. Wil jij echt zeker weten dat je geen inschrijfdeadline mist? Check dan de websites of sociale media kanalen van de verenigingen in jouw stad. Voor de studieverenigingen kun je het beste terecht bij jouw opleiding. En voor de studentenverenigingen? Bekijk daarvoor eens dit handige overzicht met alle studentenverenigingen per stad.

Ben jij er nog niet helemaal over uit of een studie- of studentenvereniging of überhaupt een vereniging bij je past? Of heb je nog twijfels over je studiekeuze? Neem eens een kijkje op onze Instagram of stuur ons een berichtje. Wij staan open voor elk gesprek!