Bijbanaan schrijft

Mis niks van ons nieuws!

Tussenjaar: goed idee?

Twijfel jij of je een tussenjaar wilt nemen? Dan ben je niet de enige. Tegenwoordig kiezen veel jongeren ervoor om een jaartje “vrij” te nemen voordat zij aan een studie beginnen. Misschien heb jij de perfecte studiekeuze nog niet gemaakt, vind je jezelf nog te jong om te beginnen met studeren of wil je graag de wereld rondreizen? Welke reden je ook hebt, het is belangrijk om een weloverwogen keuze te maken. In deze blog verkennen we samen de mogelijkheden en tips voor een tussenjaar.

Reizen tijdens je tussenjaar

Vraag iemand met een tussenjaar om de reden, en er is een grote kans dat het antwoord “reizen” is. Maar reizen is natuurlijk nog veel meer dan alleen van locatie naar locatie hoppen. Je leert er ook nog eens heel veel van. Zowel over de wereld als over jezelf als persoon. Niet gek dus dat veel jongeren na een jaartje reizen terugkomen met meer kennis over hun kwaliteiten, interesses en toekomstplannen. In 2021 ligt deze keuze echter wat minder voor de hand door de invloed van Covid-19. Mocht je toch het plan hebben om vanaf september te gaan reizen, houd dan in je achterhoofd dat het nog onzeker is of je echt op reis kan. Het zou zonde zijn als je niet kunt reizen én te laat bent voor het aanmelden voor een studie. Tip! Meld je voor de zekerheid aan voor een studie die je leuk lijkt. Je kunt jouw aanmelding dan altijd nog last-minute annuleren wanneer je reisavontuur zeker weten door kan gaan.

Tussenjaar bezigheid: geld verdienen

Al is het voor sommigen best verleidelijk, op de bank zitten is niet de beste bezigheid tijdens een tussenjaar. Als jij niet kan of wil reizen, is er altijd de mogelijkheid om jouw spaarrekening een goede boost te geven door te gaan werken. Daarnaast is werken een goede kans om te ontdekken waar jouw interesses liggen. Weet jij bijvoorbeeld nog niet zo goed welke studie je wilt doen? Dan kun je door middel van verschillende baantjes toch erachter komen in welke sector jouw interesses liggen. Leren in de praktijk is effectief en ook nog eens erg leuk. Neem eens een kijkje bij de vacatures van Bijbanaan, leerzaam én goed voor je portemonnee!

Tussenjaar programma

Ook wanneer je niet wilt reizen of werken kun je je tussenjaar nuttig besteden. Zo bestaan er meerdere tussenjaar programma’s. Bij verschillende organisaties kun jij meedoen aan activiteiten en meer over jezelf te weten komen. Bovendien wordt hier vaak maatwerk geleverd. Jij kunt dus zelf bepalen hoe jouw maanden eruit komen te zien. Een voorbeeld van zo’n organisatie is Breekjaar.

Niet zo’n fan van een programma dat een jaar duurt? Je kunt ook zelf een planning maken en zo je eigen tussenjaar vormgeven. Combineer bijvoorbeeld de #studiekeuze cursus van Bijbanaan met een bijbaantje en een reis naar het buitenland. Zo heb je alles in één, precies op de momenten dat het jou het beste uitkomt.

Weet jij nog niet zeker of een tussenjaar bij je past, heb je nog twijfels over jouw studiekeuze of wil je gewoon even met iemand praten over jouw toekomst? Je kunt ons altijd een berichtje sturen (info@bijbanaan.nl) of neem een kijkje op ons Instagram account. We staan open voor elk gesprek!