Bijbanaan schrijft

Mis niks van ons nieuws!
Solliciteren

Blunders tijdens het solliciteren: zo voorkom je ze!

Van een klein foutje tot een dramatische blunder: veel sollicitanten maken het mee. Fouten maken is menselijk, maar het liefst voorkom je ze natuurlijk allemaal. Wil jij zeker weten dat je geen blunder maakt tijdens je sollicitatiegesprek? Lees dan de meest voorkomende sollicitatieblunders en wees erop voorbereid!

Sollicitatieblunder: Slordige sollicitatiebrief

Een van de eerste stappen richting die nieuwe baan is een sollicitatiebrief. En dit is een hele belangrijke, want hiermee geef je ook gelijk een eerste indruk af. Ben jij geen ster in grammatica? Of heb je de spellingsregels niet altijd even helder? Normaal is dit niet zo’n big deal, maar in een sollicitatiebrief komt dit erg slordig over. Twee tips: Laat jouw sollicitatiebrief door meerdere mensen nakijken en zoek online naar de meest gemaakte fouten. [link naar de sollicitatiebrief blog]

Tip! Neem eens een kijkje op het Instagram account van Bijbanaan. Hier vind je naast vacatures ook de sollicitatiecheck – veelgemaakte spellingsfouten die je kunt voorkomen!

Sollicitatieblunder: Slechte eerste indruk

Ook is de eerste indruk bij een sollicitatiegesprek enorm belangrijk. Zo hebben werkgevers er een hekel aan wanneer iemand te laat is. Maar ook veel te vroeg komen geeft een slechte indruk. Wees daarom niet meer dan 10 minuutjes te vroeg! Zorg er daarnaast ook voor dat je er verzorgd uitziet. Trek een schone spijkerbroek aan, met een leuke blouse/shirt en met verzorgde schoenen. Geen afgetrapte sneakers, te korte rokjes/jurkjes, en gaten in spijkerbroeken! Doe eens extra je best, maar wees wel jezelf. 

 Sollicitatieblunder: Een negatieve houding

Misschien is dit voor jou niet de meest opvallende fout, maar negativiteit is een enorme blunder. Negatief over je oude baan praten bijvoorbeeld is een echte no go! Ook vragen werkgevers vaak om jouw slechte eigenschappen. Hierbij is het belangrijk om dit op te vatten op een positieve manier. Spreek het liefst niet over slechte eigenschappen, maar over verbeterpunten. Laat jezelf ook niet meeslepen in het omschrijven van wat je wil verbeteren. Een paar verbeterpunten is vaak genoeg en werkgevers willen geen negatievelingen op de werkvloer hebben. Een positieve blik richting jezelf en anderen doet wonderen!

Sollicitatieblunder: Pas op voor een verkeerd imago op social media

Ouch, dit is misschien wel de meest pijnlijke blunder… een potentiële werkgever die jouw bikini foto’s en feestjes heeft bekeken! Anno 2021 is social media niet meer weg te denken. Het is dan ook niet gek dat mensen steeds meer delen. Veel mensen hebben echter open accounts die door iedereen te bekijken zijn. Ook door een potentiële werkgever dus! Een kleine Google search geeft vaak al veel weg. En zeg nou zelf, zijn de foto’s van jou en je vrienden werkgever-proof? Wees je daarom bewust van de foto’s die jij openbaar maakt. Helaas is een slotje op je account ook niet helemaal de oplossing. Jouw social media kunnen namelijk ook juist in je voordeel werken! Door jezelf te zijn en na te denken over wat je plaatst zien werkgevers wie je bent en of je bij het bedrijf past. Een win-win situatie dus! 

Heb jij wel eens 1 van deze sollicitatieblunders meegemaakt? Vanaf nu zul je er goed op letten en sta jij zelfverzekerd bij je sollicitatiegesprek. En zoek je nog een bijbaan? Lees dan hier eens in onze blog wat de top 3 bijbanen zijn, of neem eens een kijkje bij de vacatures van Bijbanaan.