Bijbanaan schrijft

Mis niks van ons nieuws!
Studiekeuzecheck

Studiekeuzecheck: match or no match?

Yes! Het is je gelukt om een studie te kiezen. Gefeliciteerd! Maar… jouw studiekeuzeproces is nu nog niet ten einde. Een belangrijk onderdeel moet namelijk nog gebeuren: de studiekeuzecheck. Dit wordt ook wel ‘matching’ genoemd en dat is niet zomaar. Het is namelijk bedoeld om erachter te komen of jij en de studie wel een goede match zijn. Heel belangrijk dus!

Waarom een studiekeuzecheck?

Sommige jongeren vragen zich af waarom zij een studiekeuzecheck moeten doen. Je weet toch immers al dat je de opleiding wilt gaan doen? In de realiteit blijkt echter vaak dat een laatste check erg belangrijk is om te controleren of je de juiste keuze maakt. Misschien leek een studie heel interessant tijdens de open dag, maar blijkt tijdens een dagje meelopen dat het toch niet helemaal jouw ding is. Daarnaast werkt de studiekeuzecheck van twee kanten. Het zou kunnen dat jij de studie geweldig vindt, maar dat de mensen van de opleiding denken dat je niet geschikt bent. Ook dan is het fijn om dit op tijd te weten, zodat je goed na kunt denken over je keuze en eventuele alternatieven.

Is de studiekeuzecheck verplicht?

Of de studiekeuzecheck verplicht is, hangt af van jouw studie en hogeschool of universiteit. Tegenwoordig kiezen veel scholen ervoor om hun matchingsactiviteit verplicht te maken, om uitvallers in het eerste jaar te voorkomen. Andersom is er altijd sprake van een verplichting. Als jij je namelijk voor 1 mei hebt aangemeld, heb je recht op een studiekeuzecheck. De school is dan dus verplicht om jou deze aan te bieden als je er om vraagt! Welke regels er gelden lees je hier

Aan de slag

De studiekeuzecheck verschilt behoorlijk per opleiding en onderwijsinstelling. Zo neem je aan de Universiteit van Amsterdam deel aan een online programma, zelfstudie en een toets ter afsluiting. Bij de Vrije Universiteit besteed je echter je tijd aan het invullen van een vragenlijst en een activiteit afgestemd op jouw opleiding. 

Zo zie je maar: twee universiteiten in dezelfde stad, maar toch een heel ander soort studiekeuzecheck. Het is daarom belangrijk dat je je goed inleest van tevoren. Hoe ziet de matching eruit? Hoe lang ben ik er mee bezig? Wat moet ik voorbereiden? Aangezien de matching in veel gevallen verplicht is, moet je zeker weten dat je op de juiste datum beschikbaar bent. Tijd voor een goede planning dus!

Je doet het voor jezelf

Of een studiekeuzecheck nou verplicht is of niet, het is belangrijk om te bedenken waarvoor je het doet. Het antwoord? Voor jezelf! Een studiekeuzecheck is dé kans om van je twijfels af te komen en zekerder in je schoenen te staan. Luister daarom ook goed naar het advies dat je krijgt. Zelfs wanneer je een negatief advies krijgt. Het is misschien niet leuk om te horen dat een studie niet bij je past, maar uiteindelijk helpt dit je alleen maar. Hoe zonde zou het zijn als je pas in je eerste jaar erachter komt dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt? Bespaar jezelf het geld, de tijd en de moeite en doe actief mee aan de studiekeuzecheck van jouw opleiding!

Weet je nog niet zeker welke studie bij je past, heb je nog twijfels over hbo of universiteit of wil je gewoon even met iemand praten over jouw toekomst? Je kunt ons altijd een berichtje sturen (info@bijbanaan.nl) of meld je aan voor de nieuwe #Studiekeuze cursus. We staan open voor elk gesprek!