Bijbanaan schrijft

Mis niks van ons nieuws!
Studie Stress

Rust in je hoofd tijdens het studeren

De studententijd is een hectische tijd. Er gebeurt veel en je dagen zijn gevuld met zaken die je moet of wil doen. Voor veel studenten zorgt dit voor stress. Deze stress ontstaat vaak uit een te vol hoofd: je moet veel onthouden en kunt niet alles een plekje geven in je hoofd. De beste manier om dit tegen te gaan is door rust in je hoofd te creëren. Maar hoe doe je dit wanneer je de hele dag thuis zit? 

Rust in je hoofd: Schrijf alles op

Het allerfijnste om te doen wanneer je veel aan je hoofd hebt, is om het op te schrijven. De boodschappen die je nog moet halen, de tentamens die je nog moet voorbereiden of de Tikkie’s die je nog moet versturen; door op te schrijven wat je niet moet vergeten, hoef je dit zelf niet te onthouden. Meer ruimte in je hoofd dus! 

Een to-do-lijstje heeft hetzelfde effect. Vooral fijn om te doen net voordat je gaat slapen …. Schrijf deze alvast de avond van tevoren, zodat je met een leeg hoofd naar bed gaat. Ook is het handig om op je telefoon een notitie te bewaren waarin je al je hersenspinsels kwijt kunt. Alles wat in je opkomt gedurende dag om te onthouden, schrijf het op. Je zult zien dat je binnen no-time meer rust ervaart. Probeer het maar eens uit!

Wandelen 

Veel studenten hebben het tegenwoordig al als hobby: wandelen. Maar wist je ook dat wandelen enorm effectief is voor meer rust in je hoofd? De frisse buitenlucht en het heldere daglicht zorgen ervoor dat je je wakkerder en energieker voelt. Daarnaast geeft wandelen je de tijd om na te denken en alles op een rijtje te zetten in je hoofd. Wandelen heeft het meeste effect wanneer je niet op je telefoon kijkt, geen muziek in hebt en in je eentje wandelt. Wil je echt helemaal ‘zen’ terugkomen van je wandeling? Probeer dan tijdens je wandeling zo aanwezig mogelijk te zijn. Door te leven in het ‘nu’ ervaar je ultieme rust! Probeer eens de volgende stappen:

  1.     Focus op wat je voelt: Focus je op het tempo en hoe je voeten de grond raken.
  2.     Focus op wat je hoort: Welke geluiden hoor je om je heen? 
  3.     Focus op wat je ziet: Focus je eerst op iets ver weg en daarna op iets dichtbij. 
  4.     Focus op wat je ruikt: Richt je aandacht op je neus. Ruik je de bloemen in het park?

P.S. Deze stappen helpen ook wanneer je niet aan het wandelen bent. Neem eens een korte pauze tussen het studeren door en doorloop de stappen vanuit je kamer.

Effectief gebruik van elektronica 

Tenslotte is het belangrijk om goed om te gaan met elektronica. Het kan je effectiviteit verhogen, maar ook juist verlagen! Veel studenten ervaren meer rust tijdens het studeren wanneer ze langzame muziek op hebben en in een rustige ruimte zitten. Zet vervolgens je telefoon op niet-storen zodat je niet wordt afgeleid door appjes. Ben je bang dat je iets belangrijks mist? Stel je telefoon dan zo in dat je alleen gebeld kunt worden door bepaalde nummers. Zo weet je zeker dat je niks belangrijks mist en kun je stressloos studeren. 

Ben je benieuwd naar hoe je meer rust kan inbouwen? Of wil je meer lezen over topics die voor jou interessant zijn? Neem dan eens een kijkje in Bijbanaan College. Hier vind je meer over studeren, werken, dromen en ontwikkelen!