Bijbanaan schrijft

Mis niks van ons nieuws!
Ouders hulp bieden bij studiekeuze

Hoe help ik als ouder bij de studiekeuze van mijn kind?

Ouders zijn een belangrijke factor in de studiekeuze van hun kinderen. Tegenwoordig zijn er onwijs veel studies om uit te kiezen. Naast studies heb je dan ook nog verschillende hogescholen, universiteiten én steden. Dat is toch juist leuk, zou je denken? Zo kunnen onze kinderen precies doen wat ze leuk vinden? Helaas ziet dit er in de praktijk vaak heel anders uit. Veel tieners ervaren studiekeuzestress en als ouder wil je hier natuurlijk zo goed mogelijk bij helpen. Maar hoe kun je dit het beste aanpakken? 

Laat de keuze vrij

Het allerbelangrijkste om te realiseren in dit studiekeuzetraject is dat de keuze gemaakt moet worden door jouw zoon of dochter, niet door jou. Uiteraard kun je een bepaalde voorkeur hebben voor de keuze. Het is echter wel belangrijk om de keuze volledig bij je kind neer te leggen, en hem of haar niet te veel richting een kant te duwen. Dit kan namelijk zorgen voor nog meer studiekeuzestress; iets wat we juist niet willen bereiken! 

Start het gesprek!

Wat wil ik? Wat zijn mijn sterke punten? Welke leerstijl past het best bij mij? Dit zijn vragen die jouw kind zich zal afvragen tijdens het proces om een goede keuze te kunnen maken. Dagelijks een praatje maken over deze vragen kunnen helpen om jouw kind meer duidelijkheid te geven. Oordeel niet, wees nieuwsgierig en stel open vragen. En nog een tip: houd het praatje kort en krachtig. Zo blijft de concentratie het hoogst en zorg je ervoor dat irritaties uitblijven.  

Belangrijk: een goede voorbereiding

Het bezoeken van open dagen is daarnaast erg belangrijk in de zoektocht naar de perfecte studie. Een goede voorbereiding is daarbij essentieel. Bereid zo’n dag samen met jouw zoon of dochter goed voor. Denk van tevoren na over de informatie die jullie willen verkrijgen. Kijk hier verder dan alleen de inhoud van de vakken; hoe is de manier van lesgeven? Wat voor eventuele stages komen bij de studie kijken? Hoe zijn de ervaringen van studenten? Dit soort diepgaande vragen zullen misschien niet bij jouw kind opkomen. Extra belangrijk dus om als ouder hierover na te denken! Schrijf vervolgens deze vragen samen op en bespreek ze voor, tijdens en na de open dagen.

Door de Corona maatregelen worden open dagen en meeloopdagen tegenwoordig anders georganiseerd dan normaal. Meer informatie hierover vind je hier

Vraag om hulp

De studiekeuze van jouw zoon of dochter is niet zomaar iets. Het is een belangrijke fase in hun leven en ook een beetje in die van jou! Weet jouw kind echt nog niet welke richting hij/zij op wil? Of wil je gewoon zeker weten dat de juiste keuze gemaakt wordt? Overweeg dan eens om je kind aan te melden bij de studiekeuzecursus van Bijbanaan. Deze cursussen zijn speciaal gemaakt voor studenten in spé die nog niet weten wat ze willen gaan doen. Erg handig en leerzaam voor zowel je kind als voor jou!