Bijbanaan schrijft

Mis niks van ons nieuws!
Hulp bij studiekeuze

Leren omgaan met studiekeuzestress

Het kiezen van een studie kan behoorlijk veel stress opleveren. Hogescholen, universiteiten, steden… zoveel keuzes en zoveel mogelijkheden! De ene persoon weet al sinds de kleuterschool wat hij of zij wil studeren, de ander weet na de middelbare school nog niet eens welke richting op te gaan. Hoe moeilijk of makkelijk je de keuze ook vindt; het belangrijkste is hoe je hiermee om gaat. Heb jij last van studiekeuzestress? Haal dan eens diep adem en lees snel verder.

Oorzaken studiekeuzestress

Waar komt studiekeuzestress vandaan? Vaak ontstaat deze stress vanuit twijfels over je eigen kwaliteiten. Je twijfelt of je goed genoeg bent, waar jouw kwaliteiten liggen en of een studie daarom wel past bij jou als persoon. Daarnaast ervaren veel jongeren studiekeuzestress omdat ze bang zijn dat ze een verkeerde keuze maken. Straks vind je de opleiding niet leuk en wat dan?  

Relativeren als oplossing

De oplossing is simpeler dan gedacht: relativeren! De keuze die jij maakt voor je studie is niet een keuze voor het leven. Uiteraard is het belangrijk om goed na te denken over jouw toekomst en wat je in het leven wilt bereiken. Maar het allerbelangrijkste is dat jij doet waar je gelukkig van wordt. Vraag jezelf eens af: Wat vind ik leuk en wil ik meer over leren? Waar ben ik nieuwsgierig naar? Waar word ik blij van? Met een positieve blik kijken naar jouw studiekeuze is het beste (en leukste!) wat je kunt doen. Zoveel studiemogelijkheden hebben betekent dat er altijd wel iets bij zit wat jij leuk vindt!

 Feitje. Wist je dat 40% van de werkende mensen nu werkt als iets wat weinig of niks met hun eerste studie te maken heeft? Geen reden tot paniek dus 😉 

Vergeet niet: Je bent niet de enige!

Het hebben van studiekeuzestress is heel normaal. Bijna iedereen krijgt hier weleens mee te maken. Tegenwoordig zijn er veel meer studies dan vroeger, en dit maakt het moeilijker dan ooit om een keuze te maken die bij jou past. Je bent niet raar of anders als je hier last van hebt. Je buurmeisje, de jongen in de supermarkt en jouw vrienden hebben er waarschijnlijk allemaal mee te maken. Heel normaal dus!

Studiekeuzecursus

De makkelijkste manier om van jouw studiekeuzestress af te komen, is door zelfvertrouwen te creëren over je keuze. Maar… hoe ontwikkel je dit zelfvertrouwen? Hier kun je het beste achterkomen door het volgen van een studiekeuze cursus. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij de #Studiekeuze Cursus van Bijbanaan. Hier ontdek je in 6 weken tijd wat jouw drijfveren zijn én bouw je je welverdiende zelfvertrouwen op om een weloverwogen studiekeuze te maken. 

De conclusie? Neem je tijd, relativeer en bedenk dat je niet de enige bent die hier doorheen gaat. Ook jij zult uiteindelijk een keuze maken waar je je fijn bij voelt.