Bijbanaan schrijft

Mis niks van ons nieuws!
Studiekeuze

Universitaire masterstudie na hbo… iets voor mij?

Ben jij nog niet klaar om het studentenleven gedag te zeggen na het afronden van je hbo-bachelor? Je bent niet de enige! Er zijn verschillende kanten die je op kan om je studententijd nog even te verlengen. Volg bijvoorbeeld een tweede bachelor studie, maak de doorstart naar de universiteit of start een masterstudie. Een hbo-master is mogelijk na het behalen van je bachelor, maar wist je dat je ook een universitaire master kunt volgen? Wat houdt het in en is dit iets voor jou? Let’s find out!

Verschillen hbo en wo

Belangrijk om te weten is dat er een verschil zit tussen hbo en wo. Als jij een wo-master gaat doen zul je je dus moeten aanpassen aan een andere manier van studeren. Hbo is namelijk vooral gericht op de praktijk, terwijl een master op de universiteit vooral gericht is op het doen van onderzoek. Analytische en onderzoekstechnische vaardigheden staan hier centraal en dit vergt van jou een andere aanpak dan je gewend bent op het hbo.

Premaster

Deze verschillen tussen het hbo en wo zijn dan ook de reden dat je voor (bijna) alle wo-masters eerst een premaster moet volgen voordat je wordt aangenomen voor de echte masterstudie. Een premaster is specifiek gemaakt voor een bepaald masterprogramma. Met het behalen van dit papiertje kun je dus alleen je van tevoren gekozen master gaan studeren.

Een premaster duurt meestal een halfjaar tot jaar en dit wordt ook wel een schakeljaar genoemd. Gedurende dit schakeljaar volg je vakken uit de wo-bachelor. Zo volg je dus precies de vakken die jij nodig hebt om succesvol aan je master te kunnen beginnen. Hoelang een premaster duurt, de precieze inhoud en wat de toelatingseisen zijn kun je vinden op de website van universiteiten en bijbehorende masterprogramma’s.

Tip! Wist je dat je bij veel hbo-opleidingen een premaster kunt volgen tijdens een semester van je hbo-studie? Zo kun je na je studie gelijk doorstromen naar een wo-master… scheelt je een hoop tijd (en geld!)

Kosten

Een master is een tweede studie, dus hier komen uiteraard extra kosten bij kijken. Als je nog geen masterdiploma hebt behaald, betaal je voor je eerste masteropleiding het wettelijke collegegeld. Dit is een stuk lager dan de kosten wanneer je wel al een masteropleiding hebt afgerond (zo’n 5x goedkoper!). Belangrijk om te weten is dat je niet in elke situatie studiefinanciering kunt krijgen voor een masteropleiding.

Hetzelfde geldt voor je pre-master; voor de meeste pre-masters moet je zelf een bijdrage betalen en dit kun je niet altijd financieren met je maandelijkse DUO-storting… Check dit dus op tijd zodat je niet voor dure verrassingen komt te staan! Alle informatie over de kosten van jouw pre-master en master kun je vinden op de site van de universiteit en voor je studiefinanciering kijk je het beste op de site van DUO.

Weet je nog niet zeker of je wel een wo-master wilt doen? Heb je twijfels over je studiekeuze? Of wil je gewoon even met iemand sparren over je toekomst? Stuur ons gerust een berichtje (info@bijbanaan.nl). Wij staan open voor elk gesprek!