Bijbanaan schrijft

Mis niks van ons nieuws!
Online open dagen

Coronaproof naar een open dag

Online open dagen universiteiten en hogescholen

Met de grote hoeveelheden studies, universiteiten en hogescholen in Nederland is het vaak moeilijk om een keuze te maken. Of je nu al precies weet welke opleiding je wilt of nog geen flauw idee hebt; een open dag bezoeken is één van de beste stappen die je kunt nemen in jouw zoektocht naar de opleiding die het best bij je past.

Open dagen zien er tegenwoordig anders uit. Universiteiten en hogescholen spelen goed in op de huidige coronasituatie door virtuele open dagen te organiseren. Elke universiteit en hogeschool bepaalt zelf hoe ze dit doen en er zijn veel leuke, interessante en interactieve activiteiten te vinden. Alles wat je ervoor nodig hebt is een internetverbinding en je bent ready to go.

Maar… een online open dag werkt wel anders en je kan niet zomaar door de voordeur lopen. Moet je je eigenlijk aanmelden voor een online open dag? Zijn de activiteiten gebonden aan een bepaalde dag en/of tijdstip? En wat moet je doen als je specifieke vragen hebt? De antwoorden op deze vragen zijn verschillend per schoolinstelling. Kijk op de websites van de hogescholen en universiteiten of bekijk het overzicht op studiekeuze123.nl.

Hoe ziet een online open dag eruit?

Vrije Universiteit (VU) Bachelordag – 6 februari
De Vrije Universiteit in Amsterdam organiseert op 6 februari een online bachelordag. Tijdens deze bachelordag, waar je je van tevoren voor moet aanmelden, kun je video’s bekijken van de verschillende opleidingen, krijg je een online campustour en kun je vragen stellen aan studenten en docenten via een live chat. Ook kun je deelnemen aan een studiekeuze workshop wanneer je moeite hebt bij het maken van een studiekeuze.

Universiteit van Amsterdam (UvA) Online open huis – onbeperkt
De UvA pakt het iets anders aan dan de VU. Via een speciale website kun je het online open huis bezoeken waar je op elke dag van de week kunt kijken naar video’s van opleidingen. Daarnaast vind je hier een virtuele kaart, interactieve video’s en live tours om zo de campus en Amsterdam te verkennen.
Heb je een specifieke vraag die je wilt stellen? Chat via Instagram met studenten @uva_bachelor!

De Haagse Hogeschool Online open dag – 6 februari

De open dag van de Haagse Hogeschool is iets specifieker. Per opleiding worden er webinars aangeboden waar je je voor kunt aanmelden. Tijdens deze webinars kun je vragen stellen in de chatbox. Voor het proeven van de sfeer kun je de filmpjes kijken van de verschillende vestigingen. Belangrijk is om je op tijd aan te melden en een goede planning te maken.

Deze drie voorbeelden laten duidelijk zien dat er veel verschillen zitten tussen de online open dagen van universiteiten en hogescholen. Neem dus op tijd een kijkje op de website van degene die jou leuk lijken zodat je niet te laat bent met aanmelden of het bijwonen van een open dag!

Nog een extra tip!

Het proeven van de sfeer vanachter een beeldscherm is extra lastig. Het is daarom extra belangrijk om zoveel mogelijk informatie te verzamelen op de manieren dat het wel kan. Stel extra veel vragen, zoveel mogelijk filmpjes en probeer zoveel mogelijk studenten (online) te spreken!

Weet je nog niet zeker welke studie bij jou past, heb je nog twijfels over hbo of universiteit of wil je gewoon even met iemand praten over jouw toekomst? Je kunt ons altijd een berichtje sturen (info@bijbanaan.nl) of meld je aan voor de nieuwe #Studiekeuze Cursus. We staan open voor elk gesprek!