Bijbanaan schrijft

Mis niks van ons nieuws!
Numerus Fixus

Numerus Fixus – voor 15 januari aanmelden!

Numerus Fixus – Wat moet je weten?

Wil jij komend studiejaar beginnen aan de studie geneeskunde, biomedische wetenschappen, psychologie of één van de andere numerus fixus studies? Dan is het voor jou belangrijk om te weten wat dit precies inhoudt: wat komt hier nou allemaal bij kijken?

Numerus fixus is Latijns en betekent “vastgesteld aantal”. Omdat er ieder jaar duizenden nieuwe studenten zich aanmelden voor studies, zitten er vaak studies bij die nét even wat meer aanmeldingen krijgen. Hogescholen en universiteiten hebben niet een oneindige capaciteit en kiezen daarom voor een maximaal aantal nieuwe studenten voor sommige studies. Dit betekent dat je niet zomaar wordt aangenomen tot deze studie en je een selectie moet doorgaan. Maar hoe gaat dit proces precies?

Allereerst is het belangrijk om te weten of de studie die jij wil doen numerus fixus is of niet. Op studiekeuze123 vind je een lijst met alle hogescholen en universiteiten die voor een bepaalde studie numerus fixus hanteren. Het kan ook zo zijn dat jouw studie bij de ene hogeschool of universiteit wel numerus fixus is en bij de andere niet. Dit kan misschien een reden voor je zijn om wel of niet voor die hogeschool of universiteit te kiezen.

Aanmelden

Als je aan de toelatingsvoorwaarden van je studie voldoet kun je je aanmelden via Studielink. De deadline is hierbij erg belangrijk, je moet je namelijk voor 15 januari hebben aangemeld! Als het aantal aanmeldingen voor een studie hoger is dan het aantal plaatsen, moet je deelnemen aan het selectieprocedure. Deze is verschillend voor elke studie, hogeschool en universiteit.

Belangrijk! Voor het aanmelden heb je een DigiD nodig. Heb je deze nog niet? Vraag de jouwe dan zo snel mogelijk aan op digid.nl

Nadat je aan de selectie hebt meegedaan ontvang je 15 april je rangnummer via Studielink. Als jouw rangnummer binnen de capaciteit valt krijg je een plaats aangeboden. Deze plaats moet je wel binnen 2 weken accepteren, anders gaat de plek naar iemand anders. Als je aan alle inschrijfvoorwaarden voldoet kan je beginnen met het voorbereiden, want je studententijd gaat bijna beginnen!

Feitjes Numerus Fixus:
  • Voor sommige studies kun je je maar een maximaal aantal keer aanmelden.
  • Per studiejaar mag je je voor 2 studies met numerus fixus aanmelden, dit telt ook voor dezelfde studie op 2 verschillende hogescholen of universiteiten.
  • Voor de studies geneeskunde, tandheelkunde, fysiotherapie, verloskunde en mondzorgkunde mag je je maar bij 1 universiteit aanmelden, niet bij 2 tegelijkertijd.
  • Valt jouw rangnummer niet binnen de capaciteit? Niet getreurd! Niet iedereen accepteert zijn of haar aangeboden plaats, dus misschien schuif je nog een paar plaatsen op!
  • Voor alle informatie over de selectieprocedure kun je het beste terecht op de website van jouw studie, want elke hogeschool en universiteit is anders.

Weet je nog niet zeker welke studie bij jou past, heb je nog twijfels over hbo of universiteit of wil je gewoon even met iemand praten over jouw toekomst? Je kunt ons altijd een berichtje sturen (info@bijbanaan.nl) of meld je aan voor de nieuwe #Studiekeuze Cursus. We staan open voor elk gesprek!