Bijbanaan schrijft

Mis niks van ons nieuws!
Corona en bijbaan

Corona en werken? – Een blik op de toekomst!


Eindelijk! We kunnen weer op het terras zitten, het is weer drukker op straat en we kunnen op vakantie naar het buitenland. Soms lijkt het zelfs even alsof het virus er niet meer is! We wennen steeds meer aan het ‘nieuwe normaal’ maar toch spelen er nog veel angsten omtrent het coronavirus. ‘Wat zijn de economische gevolgen van het coronavirus?’  ‘Gaan we voor altijd leven in een 1,5 meter samenleving?’ ‘Hoe groot is de kans dat we een tweede piek krijgen in de herfst?’ Wij van Bijbanaan snappen dat het voor jou en jouw medestudenten nu geen makkelijke tijd is en dat de toekomst veel spanningen en onzekerheden met zich meebrengt.
In deze blog bespreken we verschillende toekomstige scenario’s en hoe jij jezelf voor de toekomst kan voorbereiden.

Tweede golf

Op dit moment zitten we aan de ‘goede’ kant van de golf wat inhoudt dat er minder ziekenhuis en Intensive Care opnames zijn en dat er minder mensen overlijden aan de gevolgen van het coronavirus. Toch moeten we rekening houden met verschillende toekomstige scenario’s. Volgens onderzoekers is één van de scenario’s dat er in de herfst een nog grotere tweede piek komt. Dit heeft te maken met dat het in de herfst kouder en droger is waardoor we meer gaan snotteren en hoesten. Dit vergroot de kans op verspreiding van het virus.

Het nieuwe normaal scenario

Een tweede scenario is dat het virus door blijft kabbelen maar zonder grote pieken. Hiervoor is het heel belangrijk dat we ons aan de maatregelen houden en dat we wennen aan het ‘nieuwe normaal’. Houdt dit in dat we voorlopig (nog) niet naar concerten, feestjes en festivals kunnen? Jep.. helaas is die kans vrij groot! Mocht er namelijk een vaccin zijn ontwikkeld voor het einde van het jaar dan zal die er alleen nog maar zijn voor een kleine groep mensen, zoals bijvoorbeeld het medische personeel.

Hoe kan jij je voorbereiden?

Doordat de toekomst altijd onzeker zal blijven, is het goed om je voor te bereiden op elk scenario. De kans dat scholen tot minimaal januari 2021 online les blijven geven, is heel groot bij zowel scenario 1 als bij scenario 2. Het is daarom een goed idee om een fijn werkplekje voor jezelf te creëren zodat jij geconcentreerd aan school kan blijven werken. Ook zal de werkgelegenheid het komende jaar en wie weet de komende jaren lager zijn dan dat we gewend zijn. Een leuke bijbaan vinden wordt daardoor een stuk lastiger. Mocht je al een bijbaan hebben dan kan het ook geen kwaad om elke maand geld opzij te zetten en te sparen voor toekomstige tegenvallers. In het ergste scenario kan het bijvoorbeeld gebeuren dat je ineens je bijbaan kwijtraakt omdat er (tijdelijk) geen werk is. Op een bewuste manier omgaan met je geld is daarom essentieel in deze tijd. Tip: maak een begroting van je inkomsten en uitgaven zodat je precies weet wat je nodig hebt en wat je kunt sparen (voorbeeld: https://scholieren.nibud.nl/artikel/inkomsten-en-uitgaven/)!

Wees bewust de komende tijd en stel je jezelf de vraag: ‘Wat voor gevolgen heeft het voor mij?’ Heb je moeite bij het vinden van een leuke bijbaan, maakt de coronacrisis je onzeker, kan je je thuis niet concentreren op school of wil je gewoon even met iemand sparren over jouw toekomst? Stuur ons gerust een berichtje (info@bijbanaan.nl). Wij staan open voor elk gesprek!

Veel liefs,
Veerle