Bijbanaan schrijft

Mis niks van ons nieuws!
DigiD Inschrijven Studie

Veelgemaakte spel- en taalfouten in een sollicitatiebrief

Spellings- en taalfouten: wie maakt ze niet? Vaak door slordigheid of onwetendheid maakt de gemiddelde Nederlander de gekste grammatica fouten. Toch is het belangrijk om de Nederlandse taal goed te beheersen. Zeker voor sollicitatiebrieven moet je goed foutloos leren schrijven. In deze Bijbanaan College sommen wij een aantal meest gemaakte spellingsfouten in sollicitatiebrieven op:

1 –  NA of NAAR aanleiding van? Een veel gemaakte fout in sollicitatiebrieven. Ondanks dat je de R van ‘NAAR aanleiding van’ in de uitspraak niet altijd even goed hoort is het wel de officiële schrijfwijze! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Dus even een bijbanaanbruggetje: banaNA en NAAR aanleiding van

2 – Schrijf jij MBO/HBO met hoofdletters?

Je bent niet de enige! 90% van de Nederlandse bevolking doet dit ook en schrijft het helaas fout! Elk onderwijstype schrijf je met KLEINE letters. Het is dus hbo, vmbo, havo en mbo. HBO met hoofdletters is iets heel anders namelijk een betaalzender die vooral films en tv-series uitzendt.

3 – Bedankt voor … U of UW … tijd en moeite. Check je sollicitatiebrief goed op deze fout want deze fout wil je zeker niet maken. Het goede antwoord is … UW!

‘Uw’ is een bezittelijk voornaamwoord. Wat is een bezittelijk voornaamwoord? Zoals het woord bezittelijk al zegt: het is bezittelijk van iets. Er staat dus altijd een woord achter voor waar ik of jij eigenaar van kan zijn. Net als de woorden ‘mijn’, ‘jouw’, ‘onze’ ‘jullie’.

TIP: Verander het woord eens in ‘mij’ of ‘mijn’. Mij = U Mijn = Uw

4 – Een sollicitatiebrief aan het schrijven naar je potentiële nieuwe stageplek? Controleer dan wel even of je het woord STAGIAIRE goed hebt geschreven!

Stagiaire schrijf je dus met twee keer een i! bananenbruggetje: IAI oftewel In Andere Ingang. Ook moet je opletten of je het zelfstandig naamwoord “stagiaire” goed vervoegd. Is het stagiair of stagiaire? Het verschil is dat het ene woord mannelijk is (stagiair) en het andere woord vrouwelijk (stagiaire). De meervoudsvorm is stagiairs.

5 – Voorbeeld: HUN of ZIJ vonden dat ik vriendelijk was. Wanneer gebruik je ‘hun’ en wanneer ‘zij’?

Hun kan maar twee dingen zijn: een bezittelijk voornaamwoord of een meewerkend voorwerp (als er géén voorzetsel voor staat!). Voorbeeld: hun boeken zijn al binnen (bezittelijk voornaamwoord) of: ik heb hun de boeken gegeven (meewerkend voorwerp). Zij kan alleen als onderwerp gebruikt worden, zowel in het enkelvoud als meervoud.

Voorbeeld: zij hebben gegeten (meervoud), zij heeft mij verlaten (enkelvoud). DUS het is ZIJ vonden dat ik vriendelijk was (Let op: in plaats van ‘zij’ mag je ook altijd ‘ze’ schrijven!)

Tip: Laat je sollicitatiebrief controleren door je ouders, broer/zus, oom/tante, vriend/vriendin etc. Om de juiste spelling van een woord te checken, kun je het woord ook altijd even intypen in Google.