Bijbanaan schrijft

Mis niks van ons nieuws!

Een tussenjaar; YES!

September staat weer voor de deur en dit betekent dat voor jou en jouw medestudenten het schooljaar van 2019-2020 begint. Een nieuw schooljaar waarin je waarschijnlijk naar een hogere klas gaat of zelfs een nieuwe studie start. Of ben jij juist iemand die denkt ‘ik heb nog geen idee welke studie ik wil volgen’ en ervoor kiest om een tussenjaar te nemen? 

Een tussenjaar staat bekend als een jaar waarin mensen de keuze maken om iets nieuws en totaal anders te doen. Het is een jaar waarin je ervoor kiest om je horizon te verbreden en de tijd neemt om goed na te denken over wat je na het tussenjaar wilt. Steeds vaker nemen studenten een tussenjaar na hun eindexamens, maar ook tijdens of na hun universitaire of hbo-studie is dit mogelijk. Waarom is dit eigenlijk zo belangrijk?

Als je aan je ouders vraagt of een tussenjaar een goed idee is, dan zeggen zij vaak snel: “NEE, geen sprake van!” Toch zijn er (gelukkig) steeds meer ouders die ook de voordelen ervan inzien. Nu het leenstelsel is ingevoerd, wordt het steeds belangrijker om een goede studiekeuze te maken. Grofweg wordt geschat dat 20 tot 30 procent van de studenten na het eerste studiejaar stopt met zijn of haar studie. De reden hiervoor is vaak dat studenten een andere verwachting van de studie hadden en dus een verkeerde keuze hebben gemaakt. 

Ik ben van mening dat een tussenjaar nemen véél meer is dan nadenken over een goede studiekeuze. Het is namelijk ook een manier waarop je kan ontdekken! “Bedoelen jullie dan het ontdekken van andere landen?” hoor ik jullie denken. Dat is natuurlijk een leuke bijkomstigheid, maar vooral het ontdekken van wat JIJ wilt en waar JIJ je goed bij voelt. Nu je loskomt van je vertrouwde omgeving en steeds meer leert op je eigen benen te staan, is het belangrijk om daar bewust mee om te gaan. Moet je hiervoor persé op reis? Nee, zeker niet. Zelf heb ik ervoor gekozen om een tussenjaar te nemen tussen mijn bachelor en master. Ik had net mijn bachelor Communicatiewetenschap afgerond, maar wilde nog niet beginnen met mijn master. Het voelde niet goed en ik wist ook nog niet welke master ik precies wilde doen. Ik heb ervoor gekozen om een tussenjaar te nemen waarin ik dit ging uitzoeken en ook de ruimte nam om goed na te denken. Tijdens dit tussenjaar heb ik een bijbaan gehad en tegelijk ook een bestuursjaar gedaan bij een studentenorganisatie (Enactus Universiteit van Amsterdam). Tijdens een bestuursjaar leer je veel nieuwe mensen kennen met verschillende studierichtingen, krijg je veel trainingen van bedrijven en leer je tegelijkertijd ook heel goed samenwerken in een team. Super leerzaam, ondanks dat het geen studie is! Mijn advies is dan ook om te doen waar jij zin in hebt. Reizen? Een breekjaar? Bijbaan zoeken en veel geld verdienen? Een bestuursjaar? Of iets anders? Just do it! 

Spookt het idee van een tussenjaar al een tijdje rond in jouw hoofd en ga jij eindelijk die vette reis maken waar je altijd al van droomde? Dan hebben wij nu een leuke actie voor je. In samenwerking met Decathlon, dé winkel als het gaat om goede gear voor jouw backpackreis, mogen wij aan één van onze volgers een BACKPACK weggeven. Wil jij kans maken? Ga dan snel naar onze Instagrampage @bijbanaan.amsterdam en check de voorwaarden.

Liefs,

Veerle