Bijbanaan schrijft

Mis niks van ons nieuws!

Veerle en Sophie lopen een dagje mee bij Dirk Supermarkt

Het is donderdag 13:00 uur en Veerle staat bij mij voor de deur te toeteren vanuit de Car2Go. We hebben een heerlijk rustig ochtendje gehad en rijden giechelend de straat uit. Vandaag staat er namelijk iets super leuks op de planning: wij gaan een middag aan de slag bij Dirk Supermarkt!

 

Om goed scholieren te kunnen recruiten voor leuke bijbanen in Amsterdam, vinden wij het belangrijk om zelf goed te weten hoe een bijbaan in elkaar steekt. Dat is dan ook het idee achter de VOLGIES die wij bij verschillende bedrijven opnemen. Een kijkje in de keuken; even gluren bij de buren. Toevallig hebben wij beiden nog nooit in een supermarkt gewerkt. Veerle is ooit begonnen bij een aardbeienboer en ik in een groot magazijn als orderpicker. Des te leuker om eens te zien hoe het vliegensvlug vullen, spiegelen en afrekenen achter de kassa ons vergaat.

Bij aankomst zitten onze ‘leermeesters’ van vandaag al op ons te wachten. Teamleider Danny (20 jaar), kassamedewerkster Merve (19 jaar) en servicebalie- en vulploegmedewerkster Rachella (17 jaar) zijn opgetrommeld om ons de fijne kneepjes van het supermarkt-vak bij de brengen. In de kantine drinken we nog even een kopje thee voordat onze werkshift begin. Veerle en ik zijn eigenlijk wel benieuwd: hoe ziet jullie werkdag er gemiddeld uit bij Dirk? Merve: “Ik ben eigenlijk altijd 10 minuutjes voordat mijn shift begint hier in de kantine aanwezig. Dan kan ik even rustig aan mijn dag beginnen en vervolgens in de gang inklokken.” Danny vertelt ons ook hoe zijn dag begint: “die start ik eigenlijk altijd met het gedag zeggen van het personeel. Dat is iets wat ik persoonlijk erg belangrijk vind. Vervolgens vraag ik aan mijn collega-leidinggevende of er nog bijzonderheden zijn en dan ga ik aan het werk.” Voor Rachella verschilt het per dag hoe haar werkzaamheden eruit zien. Zij is namelijk beschikbaar in een dubbelrol. De ene dag staat ze achter de servicebalie waar ze klanten helpt met vragen, klachten en afrekenen. De andere dag is ze vulploegmedewerkster en houdt ze zich bezig met bijvoorbeeld vullen, het schoonmaakrooster en het helpen van klanten met vragen. “Die afwisseling vind ik heel erg leuk”, vertelt ze.

Oke, tijd om aan de slag te gaan! Danny maakt zijn rol als verantwoordelijke teamleider al direct helemaal waar en zorgt voor een goede taakverdeling. Hij heeft goed inzicht en kan snel handelen. Dat is ook niet gek, want hij combineert deze bijbaan met zijn HBO studie Commerciële Economie aan de Hogeschool van Amsterdam. Dat vindt hij één van de grote voordelen van werken bij Dirk. “Daarnaast zou ik het werk omschrijven als dynamisch en heel erg leerzaam.” Dat is de sfeer die wij ook zeker proeven in de winkel. Veerle mag met Merve aan de slag bij de kassa en ik loop mee met Rachella om ons op een paar volle karren met producten te storten. Ik merk meteen haar gedreven mentaliteit om de lege plekken in de schappen op te vullen met nieuwe producten. Na het geven van een paar slimme aanwijzingen en goede tips gaan we samen aan de slag om de karren leeg te maken. Hah, één kar nog onder de twee minuten leeg. Dat hebben we lekker gedaan. *High-five*. Hoe zou je werken bij Dirk omschrijven?  Rachella: “Natuurlijk gezellig als eerste. Er heerst een hele goede onderlinge werksfeer. En als laatste zijn er hele flexibele tijden waarop ik kan werken en ook op verschillende afdelingen”.

Aan de kassa lijkt het alsof Veerle nooit anders heeft gedaan. “Goedemiddag, heeft u alles kunnen vinden?” *beep-beep* “Dat wordt dan €12,58 alstublieft. Nog een hele prettige avond gewenst.” Echt een natuurtalent. Merve staat vol trots te kijken naar haar leerling en ondertussen hebben we het over grappige momenten op de werkvloer. Merve vertelt ons dat ze regelmatig klanten heeft die “werk ze nog vandaag” zeggen, waarop zij dan automatisch antwoord: “bedankt, u ook!” Haha, oeps. Gelukkig moet iedereen er altijd om lachen. En lachen hebben we flink gedaan vandaag. Wij hebben het ontzettend naar ons zin gehad bij Dirk deze middag. Met een voldaan gevoel nemen we afscheid van Danny, Rachella en Merve. Raden jullie het andere scholieren/studenten aan om bij Dirk te werken als bijbaan? “Ja, zeker weten!”, is het eenduidige antwoord die we van alle drie krijgen. Wij delen die mening volkomen :-).