Bijbanaan schrijft

Mis niks van ons nieuws!

Ondernemer worden?

Ondernemer worden: kan dat eigenlijk wel? Is ‘ondernemer zijn’ niet iets wat altijd al in je gezeten moet hebben; iets dat je voelt van jongs af aan of waarvan anderen zeggen “dat ben jij in hart en nieren”? Voor iedereen bij wie, net als bij mij precies een jaar geleden, deze vraag regelmatig door het hoofd spookt: ik ben van mening dat het antwoord ‘ja’ is. Ja, je kunt ondernemer worden.

Begin januari 2018 kom ik net terug van een paar weken reizen door Peru en Mexico, samen met mijn vriend. Veel mensen zien een reis maken als overbodige luxe. Voor mij is het een moment van rust, ontdekking en reflectie op het altijd drukke leventje in Nederland. Het is dan ook niet gek dat ik tijdens een goed gesprek in de Jungle van Peru, op weg naar de Machu Picchu, besluit dat ik met iets nieuws wil beginnen als ik terug kom. ‘Iets nieuws’. Dat klinkt net zo vaag als dat het voor mijzelf was op dat moment, maar ik was vastbesloten om mijn dagelijkse routine met studeren, een bijbaan in de sociale media, sporten en vriend(innen) te doorbreken en was toe aan een frisse wind.

Toen de Mexicaanse cervezas inmiddels weer waren ingeruild voor twee dikke truien en een grote kop thee, viel tijdens een middagje stages/vacatures/onderzoeken doorspitten mijn oog op een advertentie waarin een co-founder werd gezocht voor een jonge startup genaamd ‘Bijbanaan’. “Oke, interessant. Wat houdt dat precies in?”, denk ik terwijl ik nog een slok van mijn thee neem. Ik word direct enthousiast na het lezen van de eerste zinnen. Je herkent dat gevoel vast wel; ik ga wat meer rechtop zitten, schuif mijn laptop dichter naar me toe, mijn ogen scannen alle pagina’s met informatie af en ik zeg hardop tegen mezelf “dit is het. Ik ga dit doen!” Voor ik het wist had ik mijn motivatiebrief al getikt en samen met mijn CV opgestuurd naar Veerle, Founder van Bijbanaan. And so it began….

Ik kan op dit moment (een jaar later) wel zeggen dat ik mij op en top ondernemer voel.

Toch is dit niet altijd het geval geweest hoor. In het begin vooral, heb ik erg getwijfeld of dit wel de juiste beslissing was. Er komt bijvoorbeeld veel onzekerheid bij kijken. Veerle en ik hebben ontzettend veel andere ondernemers met leuke bedrijven leren kennen. Er lijkt dan altijd wel iemand net iets creatiever, slimmer, sneller of origineler te zijn. Inmiddels hebben we samen al leuke successen behaald, maar zijn soms ook hard onderuit gegaan. Maar men, wat heb ik in een jaar al ontzettend veel geleerd. Van een businessplan opstellen of nieuwe klanten binnenhalen, tot het uitwerken van een marketingstrategie en het maken van content: je bent als ondernemer overal mee bezig! Het geeft mij heel veel energie om ergens zo hard voor te werken, zeker als het je eigen dienst of product is. Iedere seconde die je in jouw bedrijf stopt wordt omgezet in vooruitgang, ook al is het in hele kleine muizenstapjes. Samen hebben we een stip op de horizon en het geeft veel voldoening om daar naartoe te werken met alles wat je doet en iedere beslissing die je voor het bedrijf maakt.

Ja, ondernemer kun je worden! Je moet er wel enigszins leergierig, energiek en daadkrachtig voor zijn, maar mocht je nou al tijden met een leuk idee voor een onderneming in je hoofd rondlopen of heb je net als ik een interessante vacature voorbij zien komen bij een start-up? Begin dan gewoon bij stap 1: hardop tegen jezelf zeggen “dit is het. Ik ga dit doen!”

Liefs,

Sophie

NOTE: Heb jij ook een droom om zelf een bedrijf te beginnen, maar weet je nog niet goed waar te beginnen? Lees dan nu KNAP! Het handboek voor alle student ondernemers: https://www.knaphethandboek.nl/