Bijbanaan schrijft

Mis niks van ons nieuws!

Ondernemerschap: Begin van Bijbanaan

Het is half 8 op maandagochtend 1 februari 2017. De wekker gaat. Het is tijd om uit mijn warme, comfortabele bed te stappen. Vandaag begin ik aan een nieuw semester op de Universiteit van Amsterdam. Een semester waarin ik geen vakken ga volgen van mijn studie Communicatiewetenschap, maar een semester waarin ik de minor Entrepreneurship ga starten. Nu ga ik dan echt mijn eigen bedrijf opzetten, samen met gedreven ondernemende medestudenten! Wat voor bedrijf het gaat worden, weet ik totaal nog niet. Het enige wat ik op dit moment weet, is dat het onderwerp ondernemerschap mij enorm interesseert en inspireert. 

Deze interesse is begonnen in 2016 toen ik voor mijn bachelor Communicatiewetenschap een half jaar in Amerika studeerde aan de Universiteit van Minnesota. Hier heb ik voor het eerst kennis gemaakt met het vak ondernemen. Samen met een aantal Amerikaanse studenten, heb ik een bedrijfsplan geschreven voor het idee ‘sjaals met zakken’ (zie foto). En ja, ook al was dit (nog) niet het idee waar mijn hart sneller van ging kloppen; het was wel het begin van mijn carrière als ondernemer. 

Na mijn terugkomst in Nederland heb ik mijzelf ingeschreven bij de organisatie Enactus UvA om meer te leren van het vak ondernemen. Enactus heeft als missie sociale, economische en ecologische problemen in Amsterdam aan te pakken met behulp van ondernemerschap. Hier heb ik mij ingezet voor de onderneming Ouwe Taart. Met Ouwe Taart gingen we de strijd aan met eenzaamheid onder ouderen in Amsterdam. Dit hebben we gerealiseerd door samen met ouderen taarten te bakken. Hier leerde ik dat ondernemerschap niet alleen maar draait om geld verdienen, maar ook om een positieve impact maken op de samenleving.

Na deze projecten was ik er klaar voor om echt mijn eigen bedrijf op te zetten. In april 2017 liep ik samen met mijn kersverse co-founders het pand van de Kamer van Koophandel uit met een glas champagne in de hand. Bijbanaan stond officieel ingeschreven! Het leukste en meest inspirerende recruitmentplatform met bijbanen voor Amsterdamse studenten is een feit. 

Liefs, 

Veerle